Mitä on sisäilmasta sairastuminen?

Sisäilmasta ja sisäilmaperäisistä sairauksista puhuttaessa voidaan tarkoittaa hämmentävää määrää erilaisia asioita. Siksi kerron, mitä sisäilmasta sairastumisella tässä blogissa tarkoitetaan.

Mitä sisäilmasta sairastuminen EI ole?

Sisäilmasta sairastuminen ei tässä blogissa ole mm. oireilua tai sairastumista

 • sisäilman kuivuudesta (kuivat silmät, iho ja limakalvot)
 • sisäilman vetoisuudesta tai lämpötilasta (flunssa)
 • sisäilman siite- tai katupölyhiukkasista (allergia)
 • sisäilman huonepölyhiukkasista (allergia)
 • sisäilman tupakansavusta (syöpäriski)
 • sisäilman asbestikuiduista (syöpäriski)
 • sisäilman radonkaasusta (syöpäriski)

Nämä kaikki voivat kuitenkin olla osa myös sisäilmasta sairastuneet sairausrypästä – kuten kaikki sisäilmaan liittymättömätkin terveysongelmat (esim. nikkeliallergia, diabetes, halvaus, kuurous, kehitysvammaisuus, anoreksia, masennus ja alkoholismi). Sen tähden sisäilmasta sairastunut pitäisi huomioida läpi koko sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän – emmehän halua että vain riittävän varakkaat ja toimintakykyiset saavat hengittää tervettä sisäilmaa.

Mitä sisäilmasta sairastuminen ON?

Sisäilmasta sairastumisella tarkoitetaan tässä blogissa kroonista herkistymistä sisäilman epäpuhtauksille kuten

 • kosteusvauriohomeiden ja -mikrobien tuottamille toksiineille
 • materiaalipäästöille (mm. seinistä, kalusteista, sähkölaitteista)
 • ylläpitotuotteiden päästöille (mm. siivousaineet, parkettilakka)
 • haitallisille kuiduille (mm. rakennusvilla)

Olennaista on, että oleskelu tietyssä tilassa aiheuttaa jonkin ajan sisällä sairastumisen tai oireita, esim. silmätulehduksen, astmakohtauksen, anafylaktisen shokin, kuumeen, reuman pahenemisen, migreenikohtauksen, aivosumun tai ms-taudin kaltaisia oireita. Oireet helpottavat siirryttäessä pois ongelmarakennuksesta tai kun sieltä pysytellään riittävän kauan poissa.

Mitä pidemmälle sairaus etenee, sen vaikeammaksi tulee kestää yhä suurempaa määrää altisteita, ja monet ennen ongelmattomat asiat kuten ruoat, hajusteet, allergeenit, vesihöyry, pakkanen, sekä lämpö, valo ja muu sähkömagneettinen säteily voivat alkaa aiheuttaa oireita. Jokaisen oirekuva on yksilöllinen, riippuen ainakin altistekuormasta ja geeneistä.

Et voi tietää, miten oma geeniperimäsi reagoi, joten ei kannata alkaa hötkyilemään tai välttämään asioita turhaan. Sen sijaan tervettä järkeä on fiksua kaikkien käyttää, myös ns. terveiden. En siis suosittele kenellekään hajustekieltoa tai kännykkäpaastoa, jollei itse reagoi (naapuri on tietysti kohteliasta huomioida!), mutta en toisaalta suosittele myöskään tupakoimista, m3-päästöluokan huonekaluja, asumista hometalossa tai voimalinjan alla enkä nukkumista avoimen wlan-lähettimen vieressä. Miksi turhaan leikkiä tulella – ethän yleensä kävele moottoritielläkään, vai kuinka?

Suosittelen tutustumaan Homepakolaiset ry:n erinomaiseen esitykseen sisäilmasairauden etenemisestä ja sen kolmesta eri vakavuusasteesta täällä.

Ja te sisäilmakodittomat, muistakaa iloita kaikesta siitä mitä vielä voitte tehdä!  Ehkä olet koditon, mutta pystytkö vielä nauttimaan kävelyistä raikkaassa ulkoilmassa? Tai syömään rajoituksitta? Tai nauttimaan auringon valosta? Tai kuuntelemaan lintujen laulua?Tai lukemaan tätä blogia tavalla tai toisella? Sinulla on siis vielä hyvääkin elämässä, muista arvostaa sitä 🙂