Terve talo

Eikö sisäilmakodittomille riittäisi terve talo? Noh, toki, mutta riippuu, mitä sillä tarkoitetaan. Jos itse saisin päättää, terveeksi kutsuttaisiin taloa vain, mikäli se olisi todella terve talo terveessä ympäristössä terveellisten tavaroiden ja käyttäjien tyyssijana 🙂 Mutta asia ei ole ihan niin yksinkertainen. Siksi käytän mieluummin sisäilmaesteettömyyden käsitettä, ja kunnioitan jo muualla määriteltyä Tervettä taloa muuhun käyttöön tarkoitettuna ”erillisenä tuotteena”.

Suomalainen Terve talo -konsepti on sinänsä ansiokas monin tavoin, mutta tämän blogin teemaan liittyen on sanottava, että se on toki eri asia kuin sisäilmaesteetön talo. Sisäilmaesteettömiksi rakennettuja taloja on tietääkseni vain sisäilmasta sairastuneilla, usein entisillä sisäilmakodittomilla. Seuraavassa on vertailun vuoksi esittelyt muutamasta Terve talo -ajattelun mukaisesta hankkeesta / sivustosta – sekä Joutsenmerkkitalosta, joka näyttää olleen tehty osin eri kriteerein. Sivustoilla voit tutustua aiheisiin tarkemmin. Terve talo -ajattelussa on paljon hyvää, josta tavallinen kansalainen voi ottaa oppia. Silti Terve talo -konsepti ei käsittääkseni takaa sisäilmasta jo sairastuneelle (eikä välttämättä terveellekään) terveellistä esteetöntä oleskelua (hyvin monesta syystä), vaikka voi joillekin sopiakin. Onnea joka tapauksessa kaikille teille Terve talossa asuville, jotka olette saaneet siitä ratkaisun asumiseenne! Kaikki työ terveellisen rakentamisen edistämiseksi on tervetullutta 🙂

Sisäilmayhdistys: Terve Talo -kriteerit

Terveen talon toteutuksen kriteerejä suositellaan käytettäväksi apuna kohteiden hankesuunnittelu- ja suunnitteluvaiheissa. Ohjeiden avulla rakennuttaja ja tilaaja voivat asettaa vaatimuksia ja tavoitetasoja sisäilmastolla, suunnitteluratkaisuille, rakentamiselle ja sen valvonnalle sekä käytölle ja huollolle.

Terve talo -asioilla tarkoitetaan tässä yhteydessä kaikkia kosteus- ja sisäilmastoasioita, joilla on vaikutusta rakennuksen käyttäjien terveyteen, oireiluun, viihtyvyyteen ja työn tuottavuuteen.

Lähde: http://www.sisailmayhdistys.fi/Terveelliset-tilat/Sisailmasto/Terve-Talo-kriteerit

Joutsenmerkki: Mistä on Joutsenmerkitty talo tehty?

Miltä kuulostaisi, jos voisit asua talossa, jossa kaikkien käytettyjen rakennusmateriaalien sisällöt olisi käyty tarkasti läpi? Tuotteiden sisällöt olisi tarkistettu ja hyväksytty ennen niiden käyttöä. Voisit luottaa siihen, että rakennusmateriaalit ovat läpäisseet tavanomaista tiukemman seulan, jolla on varmistettu, etteivät ne sisällä esimerkiksi lisääntymisterveyttä tai hormonitoimintaa häiritseviä aineisosia.

Materiaalina talossa ei myöskään olisi uhanalaisista puulajeja. Kaikki rakennuksessa käytettävä puutavara olisi peräisin vain sellaisilta toimittajilta, jotka ovat pystyneet osoittamaan toimitustensa jäljitettävyyden ja puu on peräisin sertifioidusta metsästä.

Tietäisit myös talon olevan energiatehokas. Talon energiaratkaisuihin olisi panostettu ja talossa käytettäisiin myös uusiutuvia energialähteitä, esimerkiksi aurinkosähköä. Lisäksi talosta löytyisi energiatehokkaita kodinkoneita ja energiatehokkaita saniteettikalusteita.

Lähde: https://joutsenmerkki.fi/mista-joutsenmerkitty-talo-tehty/

Honka ja Allergia- ja astmaliitto: Honka Terve Talo -rakennuskonsepti

Kotimainen maailman johtava aitoja massiisvipuutaloja valmistava ja markkinoiva yritys Honkarakenne Oyj on saanut ensimmäisenä yrityksenä Allergiatunnuksen käyttöoikeuden kokonaisvaltaiselle rakennuskonseptille.

Terve Talo -rakennuskonsepti on suunniteltu alusta loppuun yhteistyössä VTT:n ja Allergia- ja astmaliiton kanssa. Terve Talon materiaalit ovat tutkitusti turvalliset ja koko rakennustekniikka on valvottua talon suunnittelusta loppuluovutukseen saakka. Honka Terve Talo on suunniteltu kokonaisvaltaisesti terveyttä ja hyvinvointia edistäväksi. Suunnittelun lähtökohtana on ollut massiivipuun luontaiset ominaisuudet. Materiaali täyttää tiukat vaatimukset sisäilman puhtauden, materiaalin päästöjen, energiatehokkuuden, rakenteiden kosteusturvallisuuden ja rakennustekniikan osalta.

Allergiatunnuskriteerinä on, että talon kaikki materiaalit täyttävät tutkitusti vähäpäästöisen luokituksen (esim.M1-luokitus). Tämä tarkoittaa ulkomateriaalien lisäksi ikkunoita, ovia, sisäpintoja, maaleja, lattiamateriaaleja ja kiinteitä kaapistoja, joita muuttovalmiiseen taloon valitaan. Tämän lisäksi Terve Talossa tulee olla tarkkaan määritelty rakennussuunnittelu, talotekninen suunnittelu, sisustussuunnittelu, rakentamisen valmisteluvaiheet, rakentamiseen liittyvät työmaavaiheet, kosteuden hallinta ja toteutus työmaalla, puhtauden hallinta ja toteutus työmaalla sekä käyttöönottomittaukset. Jokaisella talolla on oma asiakkaan asumista helpottava huoltokirja sekä asiakkaan perehdytys ja koulutus talon käyttöön.

Lähde: https://www.allergia.fi/allergiatunnus/tuotteet/talot/

Hengitysliitto: Terve talo -projekti

Hengitysliiton Terve Talo -projektissa rakennettiin astmaatikolle soveltuva omakotitalo, jonka sisäilman laatu huomioitiin rakennustöiden alkuvaiheesta lähtien. Rakennustyömaan edistymistä voi näillä sivuilla seurata kuvien kera vaihe vaiheelta.

Sivuilla selvitetään rakennuskohteessa tehtyjä sisäilmastoon liittyviä valintoja ja perustellaan niitä. Sivu toimii myös hyvän nykyaikaisen rakentamistavan oppaana niille, jotka ovat aikeissa ryhtyä rakentamaan taloa ja haluavat huomioida sisäilmaston laadun hankkeessaan.

Lähde: http://www.hengitysliitto.fi/fi/sisailma/terveen-talon-rakentaminen

ASUNTOMESSUT:  MinunVALO on Terve talo -kohde

Terveessä talossa on terveellinen, turvallinen ja viihtyisä sisäilmasto. Lisäksi rakennuksen rakenteet ja talotekniset ratkaisut ovat toimivia ja kestäviä. Tärkeää on myös, että käyttäjille on annettu riittävä opastus rakennuksen oikeaan käyttöön ja ylläpitoon.

Tiivin suurilla maisemaikkunoilla, liukuovilla ja kippi-ikkunoilla varusteltu MinunVALO -loftille Mikkelin asuntomessuilla on haettu Terve talo -sertifikaatti. Terve talo -sertifikaatti on  VTT Expert Services Oy:n tietyillä kriteereillä myöntämä todistus talon hyvästä sisäilmasta.

Lähde: https://www.tiivi.fi/fi/ajankohtaista/minunvalo-terve-talo-kohde/

Lisäys 5.9.2017: Tässä Homepakolaiset ry:n tuore julkaisu Kohti terveempää rakentamista.