Vammaisalalla puhalletaan yhteen hiileen

Sisäilmakodittomuus ja sisäilmasta vammautuminen ei ole irrallinen ilmiö. Sisäilma-alan kuohunta liittyy osaltaan (ja saisi mielestäni profiloitua entistä voimakkaamminkin) muuhun sote-alaan, mm. vammaisalaan. Ensinnäkin siksi, että sisäilmasta voi sairastua ja vammautua. Ja toiseksi siksi, että muun vamman (kuten aivovamman, kehitysvamman tai kuulovamman) olemassaolo ei mitenkään estä sisäilmasta sairastumista – muu vamma voi kylläkin hankaloittaa sisäilmasta sairastuneen ongelman tunnistamista ja avunsaantia entisestään. Toisaalta jo olemassaoleva yhteys muuhun vammaismaailmaan voi olla sisäilmasta sairastuessa voimavara 🙂 Seuraavassa tuulahduksia muusta vammaismaailmasta. Kuulostaa jännän tutulta, eikö? 😉

AIVOVAMMAISET

Aivovamma-alalla kuohuu, kertoi yle kesällä. Pikainen googletus kertoo, että aivovammaiset ovat suivaantuneina epäoikeudenmukaisista eläkejärjestelmän vamman kieltävistä päätöksistä ryhtyneet viemään tapauksiaan siviilioikeuteen – ja alkaneet voittaa juttuja niin, että isommatkin tahot ovat joutuneet kuohuksiin! Ja lääkäritkin ovat kyllästyneet tilanteeseen ja äänestäneet jaloillaan 🙂 Upeaa! Lisää aiheesta voi lukea mm. YLEn uutisista, tässä muutama otsikko:

”Vakuutusyhtiöt mustamaalasivat, työ tehtiin mahdottomaksi” – maan tunnetuimman aivovammojen kuntoutuspaikan lääkärit lähtivät”

     Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-9695965

Aivovammat vahvistetaan vuosien päästä käräjillä – neurologit syyttävät toisiaan vääristä diagnooseista. Tietohallintojohtaja Outi Heiskan vaikea aivovamma vahvistettiin Helsingin hovioikeudessa yli seitsemän vuotta autokolarin jälkeen. Hän ihmettelee, miksi oikeus on ainoa tie saada selvässä tapauksessa lakisääteisiä vakuutuskorvauksia.

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-8791857

EI MYYTÄVÄNÄ!

Vammaisten ihmisoikeuksien puolesta on käynnissä allekirjoitusten keräys Ei myytävänä! -kansalaisaloitteeseen. Aloite koskee erityisesti vammaisten henkilöiden asumispalveluiden kilpailutusta, mutta kilpailutuskiemurat koskevat toki yhteiskuntamme sotepalveluita laajemminkin. Ja mikäli sisäilmakodittomat pääsisivät joskus esim. asumispalvelujärjestelmään, tämä koskisi meitäkin mitä suurimmassa määrin. Tässä ote eimyytavana.fi -sivulta:

Suomi ratifioi kesäkuussa 2016 vammaisten ihmisten oikeuksia koskevan YK:n yleissopimuksen, joka korostaa vammaisten ihmisten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta kaikessa päätöksenteossa. Sopimuksen mukaan vammaisella ihmisellä on oikeus valita asuinpaikkansa eikä häntä saa velvoittaa käyttämään tiettyä asumisjärjestelyä.

Vastustamme sitä, että vammaisten henkilöiden koko elämän mittaisia, välttämättömiä palveluja järjestetään hankintalain mukaisesti palvelujen kilpailutuksen kautta. Kilpailutus on vastoin ihmisoikeuksia ja tulee pitkällä tähtäimellä sekä inhimillisesti että kansantaloudellisesti kalliiksi. Nämä elämälle välttämättömät palvelut tulee rajata hankintalain soveltamisalan ulkopuolelle.

     Lähde: http://www.eimyytavana.fi/

Olen samaa mieltä. Oman kokemukseni mukaan kilpailutus usein rohmahduttaa palvelun laadun, kun halpa hinta ratkaisee. Ihmisen elämisen mahdollistavien palveluiden kuten kodin ja kommunikaatiomahdollisuuden pitäisi olla riittävän laadukkaita, ei vain riittävän halpoja – muuten voimme heittää ihmisoikeuksilla lennokkia… Kansalaisaloitteen pääset allekirjoittamaan tästä, josta näkyy myös päivitettynä selkeästi alla oleva kuvalainaus heidän sivuiltaan.

(Pahoittelen kuvakaappauksen heikkoa laatua. Tämä blogialusta ei näytä tukevan leijukkeita eikä mitään muutakaan, jolla materiaalia voisi lainata toisilta sivuilta tai jolla saisi kuvat näyttämään hyviltä… tai edes tekstin! )

TULKKAUSPALVELUT

Myös tulkkauspalveluissa kuohuu. Vammaisten tulkkauspalvelut, kuten viittomakielen tulkkaus ja kirjoitustulkkaus, järjestetään myös kilpailutuksen perusteella, ja nyt on noussut laaja rintama vastustamaan tiettyjä käynnissä olevaan kilpailutukseen liittyviä epäkohtia. Alla lainaus kilpailutuksen keskeyttämistä vaativasta nettiadressista:

Kansaneläkelaitoksen suunnitelmat uhkaavat viittomakielisten oikeuksia

Kansaneläkelaitos (Kela) on julkistanut uudet tulkkauspalvelun kilpailutusasiakirjat. Ne uhkaavat vakavasti tulkkauspalvelua käyttävien asiakkaiden oikeuksien toteutumista ja viittomakielialalla toimivien ihmisten työhyvinvointia sekä tulevaisuutta. …

Suomi ratifioi vammaissopimuksen vuosi sitten. Sen tarkoituksena on edistää vammaisten henkilöiden, myös viittomakielisten kuurojen sekä kuurosokeiden, osallistumismahdollisuuksia tasavertaisina kansalaisina. Sopimus ei ole pelkkää sanahelinää. Se edellyttää, että vammaisilla on mahdollisuus vaikuttaa heitä koskevaan päätöksentekoon jo suunnitteluvaiheesta alkaen. Kela on yksipuolisesti sanellut vammaisten tulkkauspalvelun uudet ehdot tekemättä yhteistyötä asiakasryhmien kanssa. Tämä loukkaa vammaisten henkilöiden oikeuksia ja on myös vastoin vammaissopimuksen tarkoitusta.

Lähde: https://www.adressit.com/kelan_tulkkauspalvelun_kilpailutus_keskeytettava

Kuuloliitto ry, Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liitto ry, Kuurojen Liitto ry, Kuurojen Palvelusäätiö sr, Suomen Kuurosokeat ry, Suomen Viittomakielen Tulkit ry, Svenska Hörselförbundet rf sekä Viittomakielialan Tulkkauspalvelun Tuottajat ry ovat toimittaneet Kelalle kirjelmän, jossa järjestöt vetoavat, että tulkkauspalveluiden kilpailutus nykyisillä ehdoilla keskeytettäisiin.

Lähde: http://www.tulkit.net/ajankohtaista/svt-mukana-vetoomuksessa-tulkkauspalvelujen-kilpailutuksen-keskeyttamiseksi

Kuten näette, muuallakin tapahtuu 🙂 Hyvä kun tapahtuu, jotta saadaan Suomesta kaikille entistä yhdenvertaisempi paikka 🙂 Meillä on hyvä pohja, josta ponnistaa. Mitäs jos pistetään me sisäilma-alallakin yhteinen nuotio pystyyn ja puhalletaan yhteen hiileen koko konkkaronkka: sairastuneet ja läheiset, lääkärit ja tutkijat, rakannusalan toimijat, poliittiset vaikuttajat sekä ennenkaikkea alamme järjestöt: Hengitysliitto, Sisäilmasta sairastuneet,  Allergia-, iho- ja astmaliitto, Homepakolaiset, Asumisterveysliitto, Terve Sisäilma, Hajuste- ja kemikaaliherkät, Sähköherkät, Sähköherkkyyssäätiö… sekä asunnottomuusjärjestöt, vammaisjärjestöt, mielenterveysjärjestöt, ihmisoikeusjärjestöt, lastenoikeusjärjestöt, vanhempainjärjestöt, ammattijärjestöt! Emme suinkaan tee täysin erillisiä asioita, vaan kukin taho profiloituu omaan erikoisosaamiseensa, mikä on hienoa. Yhdistävä tekijä on sisäilma, joka koskettaa kaikkia, jotka sisätiloissa oleskelevat! Siispä verkostoidutaan, tullaan näkyviksi ja tehdään hienolla meiningillä yhteistyötä! 🙂 Tavoitehan meillä lie yhteinen, kunhan ensin puhdistetaan silmälasit homepölystä.. 😉