Toivoa puhaltavat tuulet

Uusia tuulia tuntuu puhaltavan nyt Suomessa vähän joka puolella 🙂      Ja ne ovat hyviä toivoa luovia tuulia! Kannattaa seurata, mitä Suomessa ihan oikeasti nyt tapahtuu, sillä Sipilän hallitus on tekemässä hienoja juttuja. Menestystä kaikkeen hyvään mitä siellä eduskunnassa ja ministeriöissä teette!! Erityisesti vuonna 2020 voimaantulevaan sote- ja maakuntauudistukseen kannattaa tutustua tarkemmin alueuudistus.fi-sivuilla, josta voi myös näppärästi tilata sähköpostiin tulevan uutiskirjeen. Alla muutama mielenkiintoinen sisäilmakodittomiakin koskeva tiedonmurunen soteuudistuksesta.

Vammaisten asumispalvelut

Vammaisten asumispalvelut ollaan luomassa uusiksi. Tässä maistiaisia toimenpide-ehdotuksista vuosille 2016-2020 (linkistä voit tutustua sisäilmakodittomiakin osaltaan koskevaan KEHAS-ohjelman loppuraporttiin verneri.net -sivulla):

 • vammaisten henkilöiden itsemääräämisoikeuden ja valinnanvapauden vahvistaminen
 • palvelutarpeen arvioinnin ja yksilöllisen palvelujen räätälöinnin tehostaminen
 • vammaisten lasten oikeuksien varmistaminen sekä perheiden jaksamisen ja arjen tukeminen
 • asumisratkaisujen monipuolistaminen ja tavallisen asuntokannan hyödyntäminen
 • työntekijöiden osaamisen, työkäytäntöjen ja työolosuhteiden kehittäminen
 • hallintokuntien välisen yhteistyön lisääminen
 • kehitysvammaisten laitosasumisen lakkauttaminen.

Suomeksi loppuraportti tarkoittaa ainakin sitä, että koko erityisasumispalvelujärjestelmää uudistetaan nyt – mistä uudistuksesta me sisäilmakodittomat haluamme tietysti päästä osallisiksi 🙂

STM:n kärkihankkeet

STM vastaa viidestä kärkihankkeesta:

 • Palvelut asiakaslähtöisiksi (PASI)
 • Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta (HYTE)
 • Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) – yhdessä OKM:n kanssa
 • Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa sekä vahvistetaan kaikenikäisen omaishoitoa (I&O)
 • Osatyökykyisille tie työelämään (OTE)

Facessa on kaikille avoin Hyvinvoinnin ja terveyden kärkihankkeiden viestintäverkosto, jonne pääset linkkiä klikkaamalla – mikäli siis voit käyttää facebookia. Itse en voi, joten täytyypä käyttää omia esteettömämpiä viestintäkanaviani. Ylläoleva ja paljon muuta tietoa löytyy osoitteesta: http://stm.fi/hankkeet/karkihankkeet-viestinta

Mielestäni nuo kärkihankkeet samoin kuin tietysti koko soteuudistuskin koskee myös sisäilmakodittomia, joten tutustukaa siihen, vaikuttakaa siihen miten kukin parhaaksi näette ja nauttikaa  terveellisestä toivosta 🙂 Toivosta kannattaa wikipediankin mukaan pitää kiinni, sillä se lisää elämänhalua ja toipumismahdollisuuksia. Ja nyt meillä on ihan paljon syytä toivoon ja monella saralla! Levitetään sitä! 🙂

Hope has the ability to help people heal faster and easier. Individuals who maintain hope, especially when battling illness, significantly enhance their chances of recovery. (Wikipedia)