Sisäilmakodittomuusopas ja koditon TVssä

Sisäilmakodittomuusopas

 

Uunituore Sisäilmakodittomuusopas on julkaistu tänään 17.10.2017 Asunnottomien yönä. Opas löytyy  tämän blogin sivulta Sisäilmakodittomuusopas sekä Vailla vakinaista asuntoa ry:n sivuilta. Olkoon opas monelle hyödyksi ja iloksi terveydentilaan ja asumisstatukseen katsomatta 🙂

 

 

 

Sisäilmakoditon Mari Vesala TVssä

Asunnottomien yötä edeltävänä torstaina oli MTV3:n EVS-showssa sisäilmakoditon Mari Vesala haastattelussa (katso 6 minuutin haastattelu tästä). Hän on yksi kaikkein vakavimmin sairaista kodittomista, ja siitä huolimatta hän urheasti pitää esillä asiaamme. Onneksi useimmat Suomen arviolta 20.000 sisäilmakodittomasta eivät ole yhtä sairaita eikä sairaus onneksi etene kaikilla koskaan yhtä pitkälle, mutta itsekin tunnen useita Marin tavoin hengestään ulkona kamppailevia. Sisäilmakodittomuus on vaan Suomen oloissa kaiken asunnottomuuden tavoin  potentiaalisesti fataali. Pyritään vaikuttamaan siihen, että Sipilän käynnistämä Terveet tilat 2028 – toimenpideohjelma huomioi myös sisäilmakodittomat, jotka kuitenkin tarvitsevat apua akuutimmin kuin yksikään homekoulu. Kouluun ei ole kenenkään pakko mennä, mutta jokaisella on oltava jokin suoja pakkasia vastaan. Yhteiskunnalla on kaikissa oloissa ehdoton velvoite järjestää kansalaisille elinkyvyn säilyttävä asuminen ja toimeentulo. Jollei kunnalla ole sisäilmaesteettömiä asuntoja, on asia ratkaistava muilla keinoin. Jollekulle voisi toimia vaikkapa lämmin terve eli homeeton ja vähäkemikaalinen mökki/omakotitalo, jonka pihaan järjestetään hätämajoite (paremman puutteessa auto, teltta, leikkimökki, kota, laavu…) ja soveltuva lämmitin (patteri, infrapunalämmitin, nuotio…. Ja joka tapauksessa vaatteita, ruokaa, rahaa, pyykinpesumahdolisuus hajusteettomassa pyykkikoneessa, suihku ja wc, kriisitukea ja kaikkea muuta mitä tarvitaan. Pääasia on, että koditonta vaikeavammaista ei jätetä selviämään yksin. Tässä voi olla mukana jokainen, ei vain viranomaiset vaan myös järjestöt, seurakunnat ja muut kolmannen sektorin toimijat  ja kaikki tavalliset ihmiset! Kaikki, joilla vielä on sydän paikallaan 🙂

PS. Jos omaa oikeat tiedot, taidot ja välineet, on mahdollista selvitä ulkona kovillakin pakkasilla. Apua selviytymistaitoihin löytyy Materiaalipankista.