Kodittoman joulukalenteri 22.12.

Monelle liekkien tanssi on osa joulun tunnelmaa niin Suomessa kuin ulkomaillakin.  Englantilaislapset ripustavat sukkansa loimuavan tulisijan viereen ja tuleepa takasta itse Joulupukkikin, ainakin amerikkalaisissa elokuvissa. Suomalainen nykypukki, vaikka muistuttaakin yhdysvaltalaista virkaveljeään, tulee sisään säällisesti ulko-ovesta niin kuin edeltäjänsäkin muinaisessa vuohipukkiperinteessä. Alun perin vuohipukki ja 300-luvun piispa Nikolaus (Santa Claus) olivat hyvin erilaisia hahmoja. Perinnetontut eivät myöskään pukeutuneet punaiseen eivätkä olleet kansan silmissä satuhahmoja vaan niiden lepyttämisestä riippui talon menestys. Ne ovat siis jäänne muinaisesta maailmankuvasta. Maailmankuvat muuttuvat, mutta ihmisarvoisen elämän perusedellytykset eivät. Kautta ihmiskunnan historian on tuli luonut mahdollisuuden selvitä kylmästä talvesta – mitä asunnottomaksi joutuessa oppii arvostamaan erityisesti.